"איך לעצור את הנשימה שלך יותר" הוא אחד הביטויים המבוקשים ביותר על ידי צוללים חופשיים מתחילים. למה? כי החשש הכי גדול שיש לרוב הצוללים החופשיים החדשים הוא שיגמר להם האוויר בזמן הצלילה חופשית.
למעשה אין שום דבר מוזר בזה. הצורך לנשום הוא הדבר הכי בסיסי שיש לנו, זה החיים עצמם, והמחשבה שבשלב מסוים פשוט אין יותר אוויר יכל קצת להרתיע, מצד שני, כל אחד מאיתנו מסוגל להחזיק את הנשימה שלו/ה למשך כמה עשרות שניות בכיף בלי צורך לנשום או להרגיש לא בנח, אנחנו מבינים מזה שעצירת הנשימה היא לגמרי אפשרית, זה רק דורש מעט אימון והרגל.
יש לנו כמה גורמים שיכולים להשפיע על הצלילה שלנו והגורם העיקרי והכי חשוב הוא רמת הנוחות שלנו במהלך הצלילה, ככל שנרגיש נינוחים יותר כך גם נהיה רגועים יותר וצריכת החמצן שלנו תרד משמעותית, מה שיאפשר לנו יותר זמן במים. מכאן מגיעה החשיבות של יכולת עצירת הנשימה, אם נרגיש בנוח לגבי יכולות הנשימה ועצירת הנשימה שלנו בזמן הצלילה ככה נבטיח לעצמנו צלילה רגועה ונעימה, אז איך משפרים את יכולת עצירת הנשימה שלנו? על ידי ביצוע אימוני עצירת נשימה שונים ותרגילים מיוחדים שיעזרו לנו גם בפן הפיזי וגם בפן המנטלי.
האם אפשר להאריך את זמן עצירת הנשימה שלך עם אימונים?
כן! איך? יש הרבה טכניקות וטריקים שונים בשביל זה, אבל ההיבטים החשובים ביותר הם: 1.הרפיה! כן, אתה צריך ללמוד איך להירגע בזמן שאתה בעצירת הנשימה. על ידי טכניקות לשיפור הסטייט אוף מיינד אנחנו בעצם מאפשרים לעצמנו לקחת שליטה על המח שלנו בזמן האימון. 2. ידע זה כח, ככל שנלמד יותר לעומק ונבין באמת מה קורה אצלנו בגוף בזמן העצירת נשימה כך גם נגיע מוכנים לכל תחושה ונדע להתמודד בהתאם. 3.תרגילי עצירת נשימה סטטי: לצוללים מתחילים עדיף להתחיל עם תרגילי אימון עצירת נשימה סטטי קלאסי כגון טבלאות CO2 ומאוחר יותר על טבלאות O2. לצוללים חופשיים מתקדמים אנחנו גם ניתן תרגילים אחרים כדי לגוון יותר באימונים.
טכניקות נשימה התפתחו באופן משמעותי בשנים האחרונות וניתן לחלק אותן לשלושה תחומים עיקריים:
○ הכנה ○ מילוי הריאות לפני צלילה חופשית: נשימה אחת מלאה ○ נשימה לאחר הצלילה אימונים קבועים לפיתוח תרגילי הרפיה ונשימה יכולים להעצים את הביצועים שלך ומאפשרים לך לעצור את הנשימה בצורה מהנה יותר.
שלבי עצירת הנשימה: לפני, תוך כדי ואחרי עצירת הנשימה:
1. שלב ההכנה בקורס צלילה חופשית:
מטרת ההכנה היא להשיג הרפיה מקסימאלית של הנפש והגוף שלך לפני צלילה חופשית. אחד הדרכים שאפשר להגיע לזה בצורה הטובה ביותר היא באמצעות טכניקת הרפיה כגון "סריקת הגוף" body scan.
טכניקת ההרפיה כוללת העברת המודעות שלך לאיברי הגוף שונים, מציאת מתח כלשהו ושחרור המתח.
תרגל את ההכנה שלך לסשן עצירת נשימה על ידי ביצוע השלבים הבאים:
1. מצא עמדה נוחה. מחוץ למים, שכב על מיטה או על שטיח כשהידיים והרגליים שמוטות לצידי הגוף. (בבריכה או במים הפתוחים נשתמש במסכה ושנורקל ונצוף על הבטן) 2. שחררו את כל המתח בגופכם ונסו להשתיק את כל הרעשים הפנימיים שרצים לכם בראש. 3. התמקדו בכל אזור בגופכם למשך כמה שניות, נסו לדמיין איך בכל נשימה הגוף נרגע יותר ויותר. 4. סרקו את כל גופכם. לדוגמה, ראש, פנים (גבות, עפעפיים, גלגלי עיניים, לחיים, שפתיים, לשון, לסת), צוואר, כתפיים, גב, זרועות, ידיים, חזה, בטן, אגן וכן הלאה עַל). תנסו להגיע לשקט פנימי ולשקט נפשי כשאתם עוברים מאזור לאזור. אם אתם מרגישים מתח כלשהו, תעצרו באותו איזור, תנסו להרפות והמשיכו. 5. המשך בסריקת הגוף למשך לפחות שתי דקות. ישנן דרכים שונות לסרוק את גופך, אפשר להתחיל מהראש ועד הבהונות או להיפך. או פשוט להתמקד באיזורי מתח עיקריים. תלמדו מה מתאים לכם ותפתחו את התרגולים שלכם לפי זה.
2. נשימה מלאה (נשימה אחרונה)
לאחר שהגענו למצב של רגיעה מוחלטת, הגיע הזמן למלא בנוחות את
הריאות שלנו עם אוויר. עשו זאת בצורה נינוחה כדי למנוע הצטברות של מתח מיותר,
נשתמש בשתי קבוצות שרירי נשימה העיקריות שלנו בזה אחר זה כדי למלא את
הריאות שלנו עם אוויר:
*הסרעפת שלנו
*השרירים הבין-צלעתיים שלנו.
בצעו את השלבים הבאים כדי למלא את הריאות שלכם:
א. תשאפו באמצעות הסרעפת
הסרעפת הוא שריר גדול המפריד בין החלק העליון והתחתון של פלג הגוף העליון. השריר יושב ממש מתחת לריאות שלנו ומאפשר לנו לגשת לחלק משמעותי מנפח הריאות שלנו. תוך כדי שאיפה באמצעות הסרעפת שלנו, הבטן שלנו יבלוט קצת החוצה, ולכן נהוג לקרוא לנשימה כזאת גם נשימת בטן.
ב. תרגול נשימה בקורס צלילה חופשית באילת
לאחר שסיימנו לשאוף באמצעות הסרעפת שלנו ומילאנו בצורה טובה את החלק התחתון של הריאות שלנו, נעבור לשלב השני של הנשימה, נשימה אל תוך בית החזה שלנו: המשיכו לקחת נשימה עמוקה תוך כדי מתיחת הגוף על מנת לאפשר מקסימום מקום לשרירים הבין צלעתיים שלנו להימתח, נימתח את הכתפיים שלנו לאחור ונרחיב את הפלג גוף העליון שלנו. נשימה כזאת נחשבת גם כ"נשימת חזה".
ג. שלב ההרגעה בקורס צלילה חופשית
לאחר שהרחבנו את החזה שלנו בנוחות למקסימום, זה חשוב להירגע שוב ולשחרר כל מתח שנבנה במהלך שאיפת האוויר, הדרך הטובה ביותר שניעזר בו כדי לשחרר מתח היא על ידי סגירת מיתרי הקול, כך אנו שומרים את האוויר שלנו בריאות ולא מאפשרים לו לזרום החוצה, כך שתוכלו להרפות את פלג הגוף העליון לחלוטין.
תרגול זה הוא הדרך היעילה ביותר למלא את הריאות באוויר ועם בזבוז מינימלי של אנרגיה. ברגע שאתם רגועים לחלוטין ויש לכם ריאות מלאות, אתם מוכנים לצלילה חופשית.
בעבר, כדי להתכונן לצלילה חופשית, הצוללים החופשיים היו מבצעים היפרוונטילציה, מטרת התרגיל היא להוריד את רמת הפחמן הדו חמצני בגופם ובכך להאריך את הזמן בו הם יכולים להישאר מתחת למים בלי לחוות את הדחף לנשום.
חשוב לזכור שהפחמן הדו-חמצני אחראי על מתן איתות למח וגרימת התחושת דחף לנשום במהלך הצלילה חופשית ובכלל, לכן היום צוללים חופשיים לא משתמשים בשיטה זו אף פעם כי היא מסוכנת ועלולה להוביל לסיבוכים מיותרים. (ללא הדחף לנשום אנחנו עלולים להגזים עם עצירת הנשימה שלנו ולעבור את גבול היכולת שלנו, לכן חשוב תמיד לצלול לפי הסטנדרטים שנלמדים בקורס)
ד. שלב עצירת הנשימה הנשימה:
בשלב הזה הדבר הכי חשוב שאנחנו רוצים לעבוד עליו הוא לשמור על רוגע, נסו לקחת את אותו רוגע שהגעתם אליו בשלב ההכנה ולהמשיך איתו גם לשלב עמירת הנשימה, תרפו, תנקו את הראש ותצללו למקום אחר, לכל אחד יש נקודת שבירה בזמן עצירת הנשימה, רמת הפחמן דו חמצני מתחיל לעלות וזה עלול להפריע לרוגע שלנו, כשזה קורה, חשוב מאוד לנסות להעסיק את המח במשהו אחר, אחד הטכניקות שאפשר להשתמש בהם הוא body scan (כמו שלמדנו בשלב ההכנה) נסו להתרגל לתחושות השונות שאתם מרגישים ולקבל אותם ותראו איך הרוגע יחזור אליכם לאט לאט.
3. נשימות לאחר הצלילה / נשימות התאוששות
נשימה לאחר הצלילה נועד לעלות את רמת החמצן בגוף במהירות האפשרית לאחר ההגעה לפני המים והורדת רמת הפחמן הדו חמצני שנאגר בגוף במהלך הצלילה. זהו חלק בלתי נפרד מהבטיחות שלנו בעת צלילה חופשית.
ככלל, תהליך עצירת הנשימה אינו מסתיים כאשר אתם עולים לפני המים, הוא מסתיים רק לאחר נשימות ההתאוששות שלנו.
אפילו אחרי צלילות רדודות, השתמשו בנשימת התאוששות נכונה מכיוון שחשוב להתרגל לבצע את זה באופן אוטומטי בכל פעם.
כדי לתרגל נשימת התאוששות, בצע את הצעדים הבאים לאחר עלייה לפני המים:
1. נשפו בצורה פסיבית ותנו לאוויר מהריאות שלכם לזרום החוצה.
2. תשאפו פנימה עם פה פתוח לרווחה כדי לאפשר כניסה מקסימלית של אוויר לריאות. תנסו להגיד את המילה hope בשאיפה שלכם.
3. נשפו כמחצית מהאוויר שלכם בהתנגדות קלה, עשו זאת על ידי כיווץ השפתיים או על ידי שימוש בלשון כדי להגביל את זרימת האוויר, כך נגביר את לחץ האוויר בריאות שלנו ונאפשר העברת חמצן לדם שלנו והסרת פחמן דו חמצני בצורה יעילה יותר.
4. חזרו על שלבים 2+3 לפחות שלוש פעמים, עד שתרגישו התאוששות מלאה ותוכלו לחזור לנשום בצורה רגילה.
מילת אזהרה למען הבטיחות: אימון עצירת נשימה סטטי לצלילה חופשית צריך להיעשות בתרגול יבש, כלומר, מחוץ למים ואם באדי איתכם, לעולם אל תתאמנו על זה לבד במים!
רק לאחר שתעברו קורס צלילה חופשית תוכלו לבצע אימונים דומים במים עם חבר מוסמך, ורק עם חבר מוסמך, כלומר מישהו שגם עבר קורס צלילה חופשית
אצלנו בEilat Freedivers תוכלו להינות ממגוון קורסים שונים מותאמים אישית לכל רמות הצוללים, קבוצות הלימוד שלנו הן עד 4 חניכים בקבוצה כך שמובטח לכם יחס אישי לכל אורך הדרך!
Comentarios